top of page
  • Skribentens bildBrandtec

SAVE THE DATE: Brandskydd av kulturarvet

VÄLKOMMEN TILL BRANDSKYDD AV KULTURBYGGNADER


ERSTA KONFERENS & HOTELL 16 OKTOBER STOCKHOLM


Kulturarvet vi har i Sverige är lika fantastiskt som unikt, kyrkor från 1200-talet, slott, museer och herresäten över hela landet är bara en del av det. Det åligger oss att skydda detta unika kulturarv för att lämnas vidare till kommande generationer. 

Men hur står det till idag med skyddet i kulturhistoriska byggnader i Sverige? Unika historiska och kulturella värden, byggnader, antikviteter och konst bör beaktas som kulturföremål som skall skyddas och säkras. Är säkerheten mot bränder, antagonistiska hot m.fl. tillräckligt bra för att skydda byggnader och inventarier vi värnar om? I ljuset av de många bränder och olyckshändelser som ägt rum under senaste tiden väcks frågan:


Klarar vi av att skydda och bevara kulturarvet?


KAN VI SKYDDA VÅRT SVENSKA KULTURARV MOT LIKNANDE HÄNDELSER SOM DEN I PARIS?


Den förödande branden i Notre Dame, Paris, är en påminnelse om kulturarvets sårbarhet som vi bör ta på allvar, ett incitament att implementera förebyggande säkerhetsåtgärder. 

Brandskyddslaget, Brandtec och Ateljé Catellani AB bjuder därför in till en informationsdag där vi har samlat representanter från branschen som berättar hur vi bäst kan skydda landets kulturarv mot liknade händelser. Vi får bland andra besök av Erika Hedhammar, Riksantikvarieämbetet och konstkonservatorn Anna Bronzoni Catellani. Under dagen får vi bland annat ta del av en del tidigare erfarenheter och hur man lyckats rädda både byggnader och kulturföremål.


Programmet kommer bl.a. behandla:

  • Bakgrund med bl.a. Riksrevisionens rapport

  • Branden i Notre Dame och Kasern II på Skeppsholmen

  • Olika myndigheters synpunkter

  • Byggnadstekniskt brandskydd, allmänt, Nationalmuseum

  • Framkörningskort, Insatsplaner, RVR-arbete (generellt)

  • Praktiskt restvärdesarbeteAtt rädda konst - omedelbara insatser


Varmt välkommen till Brandskydd för Kulturbyggnader i Stockholm!


ANMÄL HÄR


108 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page